Senaste nytt

Skydd

Skydd ingår som ett specialmoment inom SBK:s bruksprov. Hunden ska stoppa en flyende person och avvärja kraftiga hot mot föraren.

Spår

Spår ingår som specialmoment inom SBK:s bruksprov. I spår ska hunden följa en markbunden vittring av en människa.

Rapport

Rapport ingår som ett specialmoment inom SBK:s bruksprov. I rapport ska hunden springa mellan stationer så snabbt som möjligt.

Sök

Sök ingår som specialmoment inom SBK:s bruksprov. I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen.

Patrull

Patrull ingår som ett specialmoment inom SBK:s bruksprov. Hunden ska spåra och upptäcka luftvittring och ljud från människor i ett begränsat område.

Mondioring

Mondioring är en av SBK:s nyaste sporter och från 2017 kunde det börja tävlas i denna sport i Sverige.

Bruks - domare och figuranter

Överdomare - skydd, spår, sök, rapport

Alf Karlström

Distrikt: Skåne och Blekinge.
Har dömt bruksprov sen någon gång på 80 talet. Bruksnörd som tävlat och tränat samtliga bruksgrenar och kört fram brukschampion med fyra olika brukshundsraser. Tycker om att döma tävlande som är: Entusiastiska hundar och förare Detta är det inte många som vet om mig: Förutom hundar så gillar jag även andra djur, har papegojor, får, hästar, ankor och katt hemma. Gillar allt med motorer och kör gärna omkring med min Harley Davidson med sidovagn.

Överdomare - patrull

Marianne Dahlin

Distrikt: Gävleborg Har dömt bruksprov sen (år): Blev 1B-domare 2010 Kort beskrivning av dig själv: 56 år. Skaffade min första hund 1985 och har sedan dess varit SBK trogen. Utbildad instruktör, domare, hundbefäl i Hemvärnet samt Försvarsmaktskontrollant. Brinner för patrullhundar både inom SBK och Hemvärnet! Tycker om att döma tävlande som: Som uppvisar ett fint fokus och samarbete. Detta är det inte många som vet om mig : Att jag går på ridskola varje vecka. Det är roligt även med lite större fyrbenta vänner! På bilden: Molars Axa 3 månader, Maja Dahlin, Molars Eyla 9 år

Domare Skydd

Alf Jespersen

Västmanland

Michael Hanson

Distrikt: Skånedistriktet
Klubb: Kristianstads Brukshundklubb

Jag är 68 år och har dömt bruksprov, inkl skydds sedan 1982. Jag har varit aktiv som domare alla åren. Var tränings- och tävlingsfigurant i många år men har inte tävlat i skydds.
Dömer 4-6 skyddstävlingar/år. Varit del av föreningslivet på klubb-, distrikt- samt central nivå. Varit med och förbesiktigat ett antal SM och NoM. Ansvarig för skyddet på SM -93 SM-uppdrag som domare: Spår -96 Skydds -02 Resurs domare -17 Skydds -21 Dömt rapport och spår på NoM.

Figuranter Skydd

Andreas Kaspersson

Distrikt: Sörmland
Har varit skyddsfigurant sen 2020. Andreas är namnet, 36 år bor i södra Stockholm med sambo och en son på 4 år. Tillhör Botkyrka BK. Har en 6-årig malle Bitemarks Hero ”Devil” som jag tävlat lydnad med. Tycker om att figga för hundar som går hårt men ärligt.

Mattias Magnusson

Distrikt: Sörmland
Jag heter Mattias Magnusson och har varit aktiv inom brukshundsklubben i ca 15 år. Jag har tävlat SM två gånger i skyddshundsgruppen och jag utbildade mig till tävlingsfigurant 2020. Det känns ärofyllt att få detta uppdrag och jag hoppas att alla får en härlig helg i slutet av augusti.

Erik Olsson

Distrikt: Värmland-Dal
Jag heter Erik Olsson, jag har varit intresserad av hundar och särskilt skyddshundar i snart 15 år. 2008 skaffade jag min första hund och har varit aktiv inom brukshundklubben sedan dess. 2018 utbildade jag mig till tävlingsfigurant. Det ska bli väldigt kul att få förtroendet att figurera med ett bra gäng på årets SM.

Domare Spår

Ola Hansson

Distrikt: Sörmland
Hej, jag heter Ola Hansson. Jag började med Bruks i Nyköping 1970 då jag köpte min första Schäfer, har tävlat i spår. Blev domare 1997 i Bruks och Lydnad Har dömt fem SM och ett NM. Har nu en Schäfertik Björnyvens Shakira.

Arne Jönsson

Distrikt: Skånedistriktet
Jag har varit bruks och lydnadsdomare i ca 25 år. Började i SBK 1978, och har tävlat med hund sedan 1979 i spår ,sök och lydnad.

Domare Rapport

Lars Johnsson

Distrikt: Skåne distriktet
Har dömt bruks sedan 1996. Efter min "fotbollskarriär" så började jag med hund 1986. Vi (jag och min fru) började med dobermann gick sedermera över till schäfer. Det senaste tillskottet i familjen är en malletik. Vi har kört spår och rapport. Varit med på SM i rapport 6 gånger under 20 hundra talet.

Stefan Ollars

Distrikt: Dalarna
Har dömt bruksprov sen 2005, 1:a klass från 2007. Jag är 66 år, boende i Enviken utanför Falun, fd yrkesofficer, bilmekaniker och yrkeschaufför, numera pensionär sen ett par år tillbaka. Tycker om att döma tävlande: Som är glada, trevliga och positiva med glimten i ögat! Detta är det inte många som vet om mig: Hängiven entusiast av gamla snöskotrar!

Domare Sök

Per Carlsson

Distrikt: Smålands distrikt
Klubb: Lesseboortens brukshundklubb.
Jag har dömt i bruksprov sedan 2012. Har varit tävlingsledare sedan 2005. Själv tränar och tävlar jag och min Cattledog Aslak när tiden räcker till i sök, spår och vallning på får. Är även Ordförande i lokal klubben i Lessebo. Har en liten gård med får utanför Lessebo. Jag tycker om att döma alla klasser och aldrig är det ena domaruppdraget likt något annat. Så man får hela tiden vara med om nya situationer vilket är utvecklande.

Leif Jönsson

Distrikt: Gävleborg
Har dömt bruksprov sen 2005. Jag är alltid rättvis och håller en bra stämmning vid bedömningar Tycker om att döma alla tävlande som kommer på våra bruksprov. Alltid lika kul att ta hand om nya tävlande. Detta är det inte många som vet om mig: Har spelat rugby på elit nivå i stockholm 1970 1986 från pojklag till A laget.

Domare Patrull

Nils-Göran Larsson

Distrikt: Sörmland Jag heter Nils-Göran "Mini" Larsson (går bra med Mini) är domare patrullhund. Jag har dömt bruksprov sen -90 talet. Kommer från Eskilstuna, är 67 år, blev medlem i SBK 1978, har min 6:e schäferhund. Jag har tävlat skydds, spår och sök, tävlat SM. I tjänstehundsverksamhet har jag varit aktiv sen 1982, haft en egen patrullhund. Varit verksam som hundbefäl i ca 30 år i Sörmlands bataljonen, tävlat 2 Försvarsmaktsmästerskap med lånad hund, och dömt ett antal FMM. Är idag också Försvarsmaktskontrollant.

Siw Strandberg

Distrikt: Gävleborgs Distrikt
Klubb: Ljusdals Brukshundklubb
Jag har dömt bruksprov sen 2005. Tränat och tävlat i spår och patrull sen 1990. Har även haft fyra hundar utbildade som patrullhund HV. Med på bild är Wellegårdens Saba samt Fjällbrantens Gniztra

Resursdomarlag

Birgitta Hagelin

Distrikt: Gävleborg
Jag har dömt bruksprov i flera år. Vår familj har alltid haft schäfer som tjänste och tävlingshundar. Mitt största intresse är att träna och tävla hundar. Brinner lite extra för träning inför tävling. Tävlar i spår, sök, skydds och specialsök. Under vintern mest lydnad och rally. Deltagit i SM skydds och räddning. Har tidigare dömt SM sök och NM spår och sök, varit TL SM och NM sök.

Gunnar Wandel

Distrikt: Smålandsdistriktet
Jag har varit bruks domare sen 2014. Jag gick min första kurs i mitten på 80 talet på Bro-Håbo BK med en halv tokig Dobermann, efter honom har blivit ett par schäfrar och nu är labrador som gäller. Jag har tävlat i agility, lydnad och bruks. Inom bruks är det söket och spåret jag har tävlat i , har haft 3 hundar i tjänst ( VH ) så det har blivit en del skyddsträning också. Jag satt med i SKK:s prov och tävlings kommitte i ca 10 år och det var utvecklande att få insyn i alla olika regelverk. Jag tycker om att döma tävlande som uppskattar sin hund oavsett hur det går! Det många säkert inte vet är att jag har dömt agility SM 2 gånger (94,98 ) och dömt Litauens mästerskap i lydnad ( -99 ) 😉 Önskar alla deltagare stort lycka till!

Christer Dahlberg

Distrikt: Gävleborgs Distrikt
Klubb: Ljusdals Brukshundklubb.
Har dömt bruksprov sen 2010. Tränat och tävlat I sök, spår, skydd och patrull sen 1996. Har även haft två hundar utbildade som patrullhund HV. Med på bild är Brindle Faxa.

Annika Svensson-Wilson

Distrikt: Halland
Har dömt bruksprov sen 2013. Jag har ett stort intresse för bruksgrenarna. Har tävlat i samtliga grenar. Tycker om att vara tävlingsledare men framför allt roligast att få döma. Tycker om att döma tävlande som är positiva och glada.

Mondioring domare och figuranter

Domare Mondioring

Jonas Wallén

Medlem inom Svenska Brukshundklubben sedan början av 90-talet. Tränat och tävlat de flesta bruksgrenarna och hjälpt kamrater med deras hundar, ffa i de olika skyddssporterna. Tävlat tre egna hundar i Mondioring. Lindjax Ajax, Frost van de Biezenhoeve och Bruksviljans B-Grip. 8:a, 3:a och 4:a i världen. Tackar för förtroendet att få döma SM i Lindesberg.

Emma Svensson

Jag har tränat och tävlat Mondioring sedan början av 2000-talet, har tävlat på 12 FCI VM/FMBB, med två olika hundar. Jag utbildade mig till Mondioringdomare i USA 2014 och har sedan dess dömt i flertalet länder såsom, USA, Israel, Filippinerna, Tjecken, Spanien. Ser fram emot att få döma SM ihop med Jonas Wallén!

Figuranter Mondioring

Thomas Cuypers

Christopher Lundell

Jag heter Christopher Lundell, tillhör Enköpings BK och har tävlingsfiggat sedan 2018

Jacob Fant

Jacob Fant heter jag. Har hållit på att figga nu i 6 år. Blev tävlingsfigurant i mondioring i början av förra året. Jag tillhör Tyresö BK. Önskar alla deltagare lycka till!